Recycling van thuisbatterijen in Vlaanderen
 

RECYCLING THUISBATTERIJEN IN VLAANDEREN

Heb je als installateur bij Solarclarity een thuisbatterij gekocht voor een klant in Vlaanderen, dan ben je voor de Belgische wet verplicht om zorg te dragen voor de recycling. Batterijen vallen vanwege hun samenstelling onder de categorie chemisch afval. Daarom moet de installateur elke batterij registreren bij invoer in België en als de batterij stuk of op is, moet de installateur zorgdragen voor een juiste afvoer. 

Wat houdt de milieubijdrage voor thuisbatterijen in? 

Vanaf 1 januari 2022 is er voor thuisbatterijen tot 200 kg een milieubijdrage ingevoerd. Met de milieubijdrage betaalt ieder bedrijf dat thuisbatterijen produceert of importeert en op de Belgische markt brengt een milieubijdrage  per kilogram.

De milieubijdrage geldt voor energie-opslagbatterijen met een gewicht tot en met 200 kg die gekoppeld zijn aan een decentrale energieproductie-installatie voor elektriciteit, ongeacht de plaats waar ze geïnstalleerd worden (ESS of Energy Storage Systems). Dat zijn dus de gekende ‘thuisbatterijen’ op basis van lithium-ion of zoutwater.

Wat zijn de tarieven? 

Alles over de tarieven van de milieubijdrage, welke kosten zijn gedekt en hoe de maandelijkse aangifte verloopt,  vind je hier

Lees er meer over op de website van Bebat.